Flow Forged velgen

Flow Forged velgen

Vele velgen liefhebbers zullen zich afvragen wat de mooie namen als Flow-Forming en Flow Forged velgen inhouden.
Flow Forming Is een techniek in de productie van aluminium velgen. Het grootste voordeel van deze techniek is dat de velgen die door middel van Flow-Forming technologie geproduceerd worden, een enorme gewichtsbesparing hebben en sterker zijn dan de conventioneel geproduceerde gegoten velgen.

Flow-Forming in het kort uitgelegd

Een gedeelte van de velg wordt bij Flow-Forming in een bijkomende productiestap (onder verhitting) gewalst, hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig en wordt het gewicht van de aluminium velg verminderd. Het walsen zorgt voor een hogere dichtheid van het aluminium, waardoor er een hogere stabiliteit en vastigheid ontstaat. Dit maakt velgen geproduceerd volgens de Flow-Forming techniek niet alleen aantrekkelijk, maar ze dragen hierdoor ook bij aan een beter rijgedrag.

Voordelen Flow Forged velgen

En minder gewicht, betekent een betere wegligging en tegelijkertijd een lager brandstofverbruik. Volgens de studie brandstofverbruik van de Universiteit van Duisburg-Essen is de vuistregel: 100kg veroorzaakt een brandstofverbruik van 0,4 l/ 100km. Flow Forged velgen worden niet alleen voor de sportieve eigenschappen geproduceerd, maar ook voor dagelijks gebruik. De voordelen bij dagelijks gebruik zijn gewichtsbesparing, brandstofbesparing en een betere rijervaring/handeling van de auto.

Velgen merken met Flow Forged velgen

Wie denkt dat Flow Forged velgen veel duurder zijn heeft het mis. Flow Forged velgen zijn bijna op hetzelfde niveau geprijsd als conventionele gegoten velgen. Voor een geringe meerprijs per wiel krijg je een superieure handling, een kortere remweg en vermindering in het brandstofverbruik. Diverse velgenfabrikanten passen deze techniek toe. Breyton past deze techniek toe op de modellen Topas, Fascinate en Race GTS2, Vorsteiner op de V-FF serie, OZ Racing in de velgen met de HLT technologie